Δευτέρα 26 Νοεμβρίου 2018

Συνάντηση στις 26-11-2018 στην Χαλκίδα



Υπάρχει αυτό το αφήγημα, ότι η Γη υπερθερμαίνεται, ή δεν θερμαίνεται  ή τέλος πάντων γίνεται κάτι αφύσικο με το θέμα του Κλίματος, για το οποίο φταίει το CO2 της ηλεκτροπαραγωγής. Και θα σώσουμε το Κλίμα αν βάλουμε πολλές ΑΠΕ, δηλαδή πολλά αιολικά και φωτοβολταϊκά.

Οι ΑΠΕ υπάρχουν στην σύγχρονη εκδοχή τους (με μικρές εξελίξεις) από την περίοδο 1973-1979. Απέτυχαν τότε, επειδή κανείς δεν ήθελε το τυχαίο και μεταβλητό ρεύμα τους που ήταν ασύμβατο με ηλεκτροδότηση δικτύων.

Τα δίκτυα πρέπει να έχουν σταθερή τάση και σταθερή συχνότητα και αυτή η λεπτομέρεια κάνεις την ενσωμάτωση των μεταβλητών ΑΠΕ ιδιαίτερα προβληματική (και τις ΑΠΕ αντιοικονομικές).

Το 1990 έγινε η μόνη τεχνολογική επανάσταση των ΑΠΕ που ήταν η με νόμο υποχρεωτική χρήση και επιδότησή τους, από τους καταναλωτές, απ' ευθείας. Αυτό ξεκίνησε με έναν Γερμανικό Νόμο (EEG) που επιβλήθηκε στις εθνικές νομοθεσίες πολλών κρατών της Δύσης.

28 χρόνια αργότερα, έχουν μπει πάρα πολλές ΑΠΕ και υπάρχει σωρευμένη  εμπειρία. Οι μεταβλητές ΑΠΕ δεν έχουν υποκαταστήσει συμβατικές θερμικές μονάδες. Δεν έχουν μειώσει χρήση καυσίμων ή εκπομπές CO2.  Ειδικά τα αιολικά δείχνουν να αυξάνουν εκπομπές και χρήση ορυκτών καυσίμων. Αυτές οι ΑΠΕ και το κόστος τους έχουν προστεθεί στο ενεργειακό μείγμα χωρίς όμως να έχουν υποκαταστήσει ορυκτά καύσιμα! Και φυσικά παραμένουν ενεργειακά ασήμαντες: Αντιστοιχούν στο 1% της συνολικής παγκόσμιας ενέργειας.

Αυτό που έχουν κάνει οι ΑΠΕ είναι
  • να επιβάλλουν περισσότερο φυσικό αέριο (στην θέση του κάρβουνου), 
  • να αυξήσουν την λιανική τιμή του ρεύματος
  • να επιβάλλουν μεταβλητότητα στις συμβατικές μονάδες και να αυξήσουν έτσι και την χοντρική τιμή του ρεύματος
  • να επιβάλλουν περισσότερη ηλεκτροδότηση από διασυνδέσεις με γειτονικές χώρες που χρησιμοποιούν και κατά περίπτωση απόρριψη του τυχαίου ρεύματος
Αυτά όμως χωρίς να συμβάλλουν ουσιαστικά στην επάρκεια ή ασφάλεια ηλεκτροδότησης, όπως αναφέρεται πλέον κατά κόρον σε μελέτες, ανακοινώσεις και και ειδήσεις.

Η βιομηχανίες μηχανημάτων ΑΠΕ και ειδικά τα αιολικά, έχουν εξαπατήσει επί σειρά ετών την κοινή γνώμη και τους πολιτικούς.  Και τώρα που η εξαπάτηση έχει αποκαλυφθεί, επινοούν πρόσθετες επιδοτούμενες "λύσεις" για να δικαιολογήσουν την συνέχιση της οικονομικά παρασιτικής ύπαρξής τους

Και, για να πάμε στην χρήση ΑΠΕ για την Σωτηρία του Κλίματος... Εάν με 1% παρουσία και αδυναμία να μειώνουν εκπομπές CO2, πώς θα σώσουν το Κλίμα;

Εκτός πια κι αν η παρουσία τους έχει σκοπό να προκαλεί ύφεση. Η ύφεση είναι εξαιρετικά αποτελεσματική για την "Σωτηρία του Κλίματος".

Στην Ελλάδα έχουμε βάλει πολλές ΑΠΕ και οι Κυβερνήσεις μας, από το 2010 μέχρι και σήμερα όλο υπόσχονται να βάλουν περισσότερες. Παρουσιάζουν μάλιστα αυτές τις ΑΠΕ σαν "ανάπτυξη" ή σαν "επενδύσεις".  Είναι ανάπτυξη μόνο των χωρών που μάς εξάγουν ΑΠΕ και καταβολές μη ανταποδοτικών "κεφαλικών" φόρων προς αυτές.  Που παράλληλα με τις αρνητικές οικονομικές συνέπειες για εμάς,  έχουν σαν αποτέλεσμα, πρακτικά την εκχώρηση, κυριολεκτικά, μεγάλων τμημάτων των βουνών μας σε αυτές της χώρες.

Η ενεργειακή στρατηγική με πολλές ΑΠΕ σημαίνει μόνιμη περιβαλλοντική υποβάθμιση, οικονομική καταστολή, εξάρτηση από όχι πάντα διαθέσιμο ή φθηνό φυσικό αέριο, εξάρτηση από διασυνδέσεις για πολλές εισαγωγές και απορρίψεις ρεύματος (από και προς γείτονες που μπορεί να μην είναι πάντα δεκτικοί).

Τα παραπάνω έχω προσπαθήσει να τα συμπεριλάβω σε παρουσίαση PowerPoint που είναι εδώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου